(02/01/14) - Patiënten hoeven niet langer hun SIS-kaart bij te hebben als ze naar een zorgverstrekker gaan. Voortaan volstaat de elektronische identiteitskaart. Via de identiteitskaart kan de zorgverstrekker (arts, apotheker, …) nagaan of de patiënt verzekerd is, m.a.w. of hij recht heeft op terugbetaling van gezondheidszorg.
De informatie wordt overgedragen via een beveiligd gegevensnetwerk tussen de ziekenfondsen en de zorgverstrekkers. De gegevens worden dus niet op de identiteitskaart opgeslagen. Met het nieuwe systeem worden de verzekeringsgegevens automatisch bijgewerkt.
Geleidelijke afschaffing van de SIS-kaart
Vanaf 1 januari worden geen nieuwe SIS-kaarten meer uitgereikt. Voor de omschakeling naar de identiteitskaart hoef je niets te doen. Wie onder de Belgische sociale zekerheid valt, maar geen e-ID heeft, krijgt de nieuwe ISI+-kaart. Tijdens een overgangsperiode tot eind 2015 kan je zowel je SIS-kaart als je e-ID gebruiken.
Dienstencheques worden 0,50 euro duurder
De prijs van de dienstencheques stijgt van 8,5 naar 9 euro voor de eerste 400 cheques en van 9,5 naar 10 euro voor de volgende 100. Het maximaal aftrekbare bedrag (30%) is sedert 1 juli beperkt tot 1 380 euro per jaar en per persoon (voordien was dat 2 720 euro). Dienstencheques die werden aangekocht tussen 1 september en 31 december 2013 zijn geldig tot en met 30 april 2014.
Postzegels worden duurder
Bij aankoop van minstens 10 stuks stijgt de prijs van een postzegel voor genormaliseerde binnenlandse zendingen van 0,67 naar 0,70 euro. Per stuk blijft het tarief 0,77 euro. Voor genormaliseerde internationale zendingen stijgt de prijs van 1,03 naar 1,07 euro (binnen Europa) en van 1,24 naar 1,29 euro (rest van de wereld) bij aankoop van minstens vijf zegels. Per stuk stijgen de internationale tarieven van respectievelijk 1,13 en 1,34 naar 1,17 en 1,39 euro.
Effecten aan toonder verdwijnen
Alle Belgische effecten aan toonder die nog in omloop zijn, worden automatisch gedematerialiseerd. Dat betekent dat er nog slechts twee soorten blijven bestaan: de gedematerialiseerde effecten (in de vorm van een inschrijving op de effectenrekening op naam van de eigenaar) en de effecten op naam (in de vorm van een inschrijving in het register op naam van de onderneming).
Pensioenmalus voor zelfstandigen verdwijnt
Het systeem van de pensioenbonus voor de zelfstandigen wordt gemoderniseerd. De bonus wordt toegekend aan wie zijn beroepsactiviteit voortzet gedurende meer dan één jaar na de datum waarop hij in aanmerking komt voor vervroegd pensioen of na zijn 65 jaar en daarbij het bewijs levert van een loopbaan van meer dan 40 jaar. Voor alle pensioneringen vanaf 1 januari 2014 wordt geen malus meer toegepast op het bedrag van het zelfstandigenpensioen. De malus verdwijnt dus definitief.
Inschrijven voertuig volledig elektronisch
Het gebruik van de applicatie WebDIV wordt verplicht wanneer het mogelijk is om een voertuig op die manier in te schrijven. Op dit ogenblik wordt 80% van de voertuigen ingeschreven via WebDIV.
Contant betalen beperkt tot 3 000 euro
Om het witwassen van geld tegen te gaan, worden contante betalingen voor goederen of diensten (consultancy) beperkt tot 10% van het totale bedrag, met een maximum van 3 000 euro. Sinds april 2012 bedroeg het maximaal toegestane bedrag hiervoor 5 000 euro.
Bron : portaal.belgium.be